Main » 2011 » April » 27 » Preparate Vanat
10:22 PM Preparate Vanat |
IEPURE CU CEAPA Ingrediente 750-1 kg carne, 300-400 g ceapa , 100 ml untdelemn, 200 ml suc de rosii, 100 ml vin, 4-5 felii de lamiie, oramura de cimbru, o foaie de dafin, cite un virf de cutit de piper si ienibahar, usturoi (3-4 catei), sare. Mod de preparare Carnea, taiata in bucati de marime mijlocie, se pune intr-o cratita de la suprafata, se presara, apoi cu 1/2 lingurita cu sare, se adauga 3-4 linguri cu zeama de la marinare sau apa simpla si se lasa sa fiarba acoperita, la foc mic, sau se introduce, tot acoperita la cuptor, unde se lasa circa o ora, pina cind se moaie pe jumatate, adaugind pe parcurs apa ca sa nu se arda sosul.Dupa aceea, se pune ceapa taiata in felii subtiri care se amesteca cu carnea si se lasa sa fiarba 10 minute, acoperite pina cind se moaie putin ceapa.Se adauga apoi sucul de rosii, vinul, feliile de lamiie, foaia de dafin, cimbrul, condimentele si circa 200 ml apa.Carnea se fierbe in continuare, acoperita, completind mereu cu apa cit este necesar, ca sa nu scada lichidul si sa se arda ceapa si amestecind mai des, pina cind se moaie carnea si ceapa.Ceapa nu trebuie sa se terciuiasca, numai sa se moaie; daca, pe parcurs, se arde intr-o parte, nu se mai pune apa, ci se schimba imediat mincarea in alta cratita, altfel ceapa va deveni maronie si mincarea va capata un gust amar.Cind toate sint fierte , ceapa trebuie sa fie ca un sos mai gros.Se adauga usturoiul taiat marunt (facultativ), se sareaza si se acreste, dupa gust si se lasa la cuptor inca 10 minute, ca sa se ridice untdelemnul.Se serveste rece ca fel intii. IEPURE CU MASLINE Ingrediente 1 Kg de carne, 100 g ceapa, 100 ml de untdelemn, o foaie de dafin, 10 boabe de piper, 1/4 l suc de rosii, 25 g de faina, 100 ml vin, 3-4 felii de lamiie, o lingurita mustar, o ramura de cimbru, 1/4 l zeama in care a fost marinata carnea sau apa, sare. Mod de preparare Ceapa, rasa prin razatoarea cu gauri mici sau taiata foarte marunt, se caleste in tot untdelemnul, 2 minute, apoi se adauga carnea marinata, taiata in bucati de marime mijlocie si 4-5 linguri cu apa sau zeama de la marinare. Se frige inabusit, tot timpul cu capac, la foc mic, pe plita sau la cuptor, la foc mijlociu, circa 2 ore, sau pina cind se moaie bine, adaugind cite putina zeama de la marinare sau apa simpla, ca sa nu se arda ceapa. Carnea se poate fierbe in oala sub presiune. Ceapa se caleste direct in oala, impreuna cu carnea, timp de 3 min., amestecindu-se, ca sa se prajeasca putin la suprafata; apoi, se toarna 500 ml de apa si carnea se lasa sa fiarba la foc, mic, ca sa nu scada apa. Dupa ce a fiert carnea, faina se freaca cu sucul de rosii, turnat cite putin de la inceput, ca sa nu sa se formeze cocoloase si apoi se desarta in cratita si se amesteca cu sosul; se adauga vinul si apa sau zeama de la marinare, daca aceasta nu este prea acra, foaia de dafin, mustarul, feliile de lamiie, cimbrul si maslinele nedesarate. Cratita se introduce in cuptor, unde se lasa cca 20 minute, ca sa fiarba si maslinele si sa se formeze sosul. Acesta se mai subtiaza, daca este nevoie, deoarece servindu-se rece, se mai ingrasa, fiind cu faina. Cind este gata, i se potriveste gustul cu sare si, dupa dorinta, se acreste cu zeama de lamiie. Se serveste ca fel intii. MINCARE DE IEPURE CU SMINTINA Ingrediente 600-700 g de carne, 100 g ceapa, 100 ml smintina, 25 g faina, 50-80 ml untdelemn, o lingurita piper, 1/2 de lingurita boia dulce de ardei, o lingurita de patrunjel taiat marunt. Mod de preparare Ceapa taiata marunt se caleste, un minut, in untdelemn; se adauga carnea taiata in bucati de marime mijlocie si se amesteca, ca sa se prajeasca putin pe toate partile. Se pun 4-5 linguri cu zeama de la marinare sau cu apa si 1/2 de lingurita cu sare si se lasa sa fiarba acoperita, pina cind se moaie bine, adaugind cite putina zeama sau apa, ca sa nu se arda sosul. Cind este gata, faina se freaca cu circa 250 ml de apa rece, adaugata cite putin, ca sa nu se formeze cocoloase si se toarne in sos, lasindu-l sa fiarba citeva clocote, ca sa se lege. Daca sosul este prea gros, se mai dilueaza cu apa, atit cit sa cuprinda bucatile de carne. Dupa ce a fiert citeva clocote, se ia de pe foc, se amesteca imediat ci smintina, batuta bine cu o lingura cu apa rece, se sareaza dupa gust, se adauga patrunjelul si piperul. Pentru culoare, se incalzeste o lingura de untdelemn cu boia si se desarta in mincare. Se serveste cu piure de cartofi, cu garnitura de orez sau cu galuste, ca fel doi. IEPURE CU SOS RAGU Ingrediente Cca 1 kg carne, 100 mg untdelemn, morcov, patrunjel, telina si ceapa, o foaie de dafin, cite un virf de cutit piper si ienibahar, 100 ml suc de rosii, 100 ml vin alb sec, 3-4 felii de lamiie, 30 g faina, 20 g zahar, o ramura de cimbru, sare. Mod de preparare Zarzavatul si ceapa , rase prin razatoarea cu gauri mari, se calesc 2 minute, in tot untdelemnul; se sting, apoi, cu 200 ml apa fierbinte, numai cit sa cuprinda zarzavatul.Carnea, taiata in bucati, se asaza peste zarzavat si se lasa sa fiarba acoperita, la foc mic , intorcind-o din cind in cind in sos.Cind scade sosul, se mai completeaza cu apa, nu cu zeama de marinare, deoarece, fiind acra, intareste zarzavatul.Cind carnea este suficient de moale, se scoate din sos, iar acesta se trece prin sita de sirma inoxidabila sau prin alt aparat de presat.Se pun din nou in cratita, atit sosiul cit si carnea, se adauga faina frecata cu sucul de rosii rece, vinul, piperul, ienibaharul, cimbrul,feliile de lamiie fara coaja alba si apa sau zeama de la marinare, daca este nevoie, ca sa rezulte cca 7-800 ml sos.Intr-o tigaita, se caramelizeaza zaharul, (maro-deschis) si se stinge cu 2-3 linguri de apa fierbinte, se lasa pina cind se topeste, apoi se amesteca cu sosul si se sareaza dupa gust.Cratita se introduce in cuptor, unde se lasa 10 minute, ca sa se ridice untdelemnul.Se serveste rece ca fel intii.In acest sos, cind este strecurat, se pot pune 30-40 masline, impreuna cu toate celelalte ingrediente mentionate mai sus, se lasa in cuptor 20 minute, ca sa fiarba si maslinele si sa se ridice untdelemnul; mincarea se serveste rece. Rata Salbatica la Cuptor Ingrediente: 1 rata sabatica 1 punga amestec legume mexicane 1 punga folie pentru copt 2 bucati ceapa 2 rosii 300 gr slanina afumata taiata cubulete 1 ardei gras 300 gr varza murata 200 ml supa carne sare piper boia Preparare: Rata o condimentam pe exterior cu sare,piper,si boia la fel si pe interior.O invelim in folie de aluminiu si o damla rece pana a doua zi(cel putin 12 ore). A doua zi pregatim cele necesare,adica ceapa o taiem rondele sau julien,rosiile le oparim si le taiem felii.Rata o desfacem din folie si pe interior o umplem cu varza murata printre care strecuram si bucatele de slanina afumata.Dupa ce am terminat cu umplutul ratei incepem sa coasem burta ratei. Desfacem punga si asezam in el amestecul de legume mexicane,ceapa,ardeiul,rosiile si bucatele de slanina.Peste acest amestec de legume punem rata si stropim totul cu 200 ml supa de carne(in cazul in care nu aveti supa puteti folosi cub de supa dizolvat in apa),legam punga si o asezam intr-o tava pe care o dam la cuptorul incalzit in prealabil petru circa 2 ore(sa nu uit sa specific,punga trebuie impusa in cateva locuri cu un ac). Servim rata alaturi de orez fiert si legumele din punga magica. Strut cu sos Dijon Ingrediente: 2bucati de file de strut sau steak aprox. 150g/buc 2 linguri de ulei de masline 1 lingura de sos Worcester 2 catei de usturoi zdrobiti lamaie starsa 1 lingura de mustar Dijon 2 linguri de maioneza 1 paharel de whiskey Preparare: Puneti uleiul uleiul de masline ,sosul Worcester si usturoiul zdrobit intro tigaie pe foc mediu. Adaugati fileul de strut si stoarceti sucul de lamaie peste carne. Prajiti carnea pe ambele parti,aproximativ 2-3 minute pe fiecare parte.(trebuie avut in vedere faptul ca strutul are o carne foarte slaba si nu trebuie tinut foarte mult la foc) Scoateti carne din tigaie pe farfurii calde. Adaugati peste sucul din tigaie,mustarul de Dijon,maioneza si whiskey-ul,amestecati pentru aproximativ un minut dupa care turnati sosul astfel obtinut peste fileul din farfurie. Se poate servi cu paine cu usturoi si salata greceasca. Strut mediteraneean cu rosii stafidite si ardei gras Ingrediente: 2-3 Steakuri de strut taiate felii 3 ardei grasi-rosu,galben si verde 4 linguri de ulei 2 linguri de piuree de rosii stafidite Boia de ardei iute Sare Preparare: Se feliaza steakul de strut,dupa care se taie pai.Se curata ardeiul de seminte si se taie felii subtiri,asemeni carnii.Intr-un castron mare amestecati uleiul,piureul de rosii,usturoiul,boiaua de ardei iute si sarea. Se adauga feliile de ardei si carnea si amestecati pana prind un strat.Incalziti o tigaie din teflon si prajiti jumataqte din amestec timp de 3-4 minute,amestecand repede pana se inmoaie ardeiul. In acest moment carnea de strut ar trebui sa fie deja prajita. Repetati prajirea si cu cealalta jumatate de amestec. Se poate servi cu granitura de orez,cartofi natur sau sandwich in pita. Rata la Gratar: Ingrediente: 1 pulpa rata 50 gr margarina 2 linguri miere sare piper macinat Preparare: Cureti carnea,o intepi cu furculita din loc in loc si pui cate un cubulet de margarina.Asezi carne pe un gratar,deasupra unei tavi in care sa se scurga grasimea topita in timpul coptului.O pui in cuptorul incins si o lasi 60 minute. Intre timp,intorci carnea si scurgi grasimea din tava,pe care o amesteci cu miere.Cu acest amestec ungi carnea de mai multe ori in timpul coacerii,pana in momentul in care este rumenita. Poti servi cu garnitura de cartofi piure si salata de vara. Cotlete de porc in manta condimentata,cu ciuperci Ingrediente: 600-700 gr cotlet porc 100 gr pesmet 4 catei usturoi pisat 1/2 lingurita oregano 50 ml ulei masline sare,piper macinat 1 ceapa rosie 50 gr rama (unt) mustar ptr uns feliile de carne Garnitura ciuperci: 400 gr ciuperci proaspete(sau conservate) 50 ml vin alb sec sau demisec 2 linguri rama sare,piper patrunjel verde tocat 1/2 ceapa 400 ml frisca (sau smantana) Garnitura de cartofi: 500 gr cartofi 1/2 ceapa sare,piper 50 ml ulei masline ptr prajit Preparare: Preparare carne: Cotletul se taie felii groase de un deget,se saraeaza,pipereaza si se prajesc pe 50 ml ulei de masline pe ambele parti.Se scot deoparte se se ung feliile de carne cu mustar. Se pregateste mantaua de pesmet in felul urmator:pesmetul se amesteca cu 4 catei usturoi pisat,1 ceapa rosie razuita,1/2 lingurita oregano.Se topeste 50 gr rama si se adauga la pesmet amestecandu-se si se condimenteaza cu sare si piper dupa gust. Feliile de carne unse cu mustar se dau prin aceasta compozitie de pesmet,se aseaza pe o tava unsa cu putin unt si se da totul la cuptor ptr cca 15 minute la foc tare pana se rumeneste un pic deasupra mantaua. Se scoate din cuptor si se lasa sa raceasca cca 5 minute ptr ca sa lege mai bine mantaua de pesmet. Se serveste cu garnitura de ciuperci cu smantana si cu cartofi razuiti si prajiti. Preparare sos ciuperci: Pe 2 linguri rama calim 1/2 ceapa cu cele 400 gr ciuperci.Adaugam 50 ml vin alb,condimentam cu sare,piper si turnam peste cele 400 ml smantana sau frisca si o jumatate de legatura de patrunjel tocat lasand sa dea in clocot impreuna. Garnitura de cartofi: Cartofii se dau prin razatoarea mare,la care adaugam 1/2 ceapa tocata marunt se sareaza,pipereaza dupa gust si se ia cu o lingura din compozitie si se prajesc in 50 ml ulei. Pe farfurie langa cotlete punem sos de ciuperci si insulite de cartofi prajiti. |
|
Total comments: 0 | |