BUDINCA DE CONOPIDA
Ingrediente
1 Kg de conopida, 100 g franzela, 150 ml lapte, 100-150 g brinza
telemea, 100 g unt, 200 ml smintina, 50 g faina, 4 oua mari sau 5 oua
mijlocii.
Mod de preparare
Conopida, taiata in buchetele si curatata de coaja, se fierbe 15
minute in apa clocotita cu putina sare, se strecoara si, rece, se
trece prin masina de tocat, impreuna cu franzela muiata in lapte,
nestoarsa; la tocatura se adauga smintina, faina, galbenusurile, untul
topit, mararul taiat marunt si brinza nedesarata si rasa,
amestecindu-se bine; apoi, se adauga albusurile batute spuma si se
amesteca usor, cu telul, prin rasturnare de jos in sus. Compozitia se
desarta intr-o cratita unsa bine cu margarina solida si tapetata cu
pesmet. Se coace 40-50 minute in cuptorul bine incins, in tava cu apa
fiarta, introdusa din timp in cuptor. Nu se deschide cuptorul 20
minute. Ci
...
Read more »
Views: 9480 |
Added by: leo |
Date: 2011-04-27
|
|
IEPURE CU CEAPA
Ingrediente
750-1 kg carne, 300-400 g ceapa , 100 ml untdelemn, 200 ml suc de
rosii, 100 ml vin, 4-5 felii de lamiie, oramura de cimbru, o foaie de
dafin, cite un virf de cutit de piper si ienibahar, usturoi (3-4
catei), sare.
Mod de preparare
Carnea, taiata in bucati de marime mijlocie, se pune intr-o
cratita de la suprafata, se presara, apoi cu 1/2 lingurita cu sare, se
adauga 3-4 linguri cu zeama de la marinare sau apa simpla si se lasa sa
fiarba acoperita, la foc mic, sau se introduce, tot acoperita la
cuptor, unde se lasa circa o ora, pina cind se moaie pe jumatate,
adaugind pe parcurs apa ca sa nu se arda sosul.Dupa aceea, se pune
ceapa taiata in felii subtiri care se amesteca cu carnea si se lasa sa
fiarba 10 minute, acoperite pina cind se moaie putin ceapa.Se adauga
apoi sucul de rosii, vinul, feliile de lamiie, foaia de dafin, cimbrul,
...
Read more »
Views: 9400 |
Added by: leo |
Date: 2011-04-27
|
|
ARDEI CAPIA IN OTET
Ingrediente
2 kg ardei capia, 1/2 l otet de 9 grade, 1 l apa, 250 g zahar sau
miere, 20 g sare, o foaie de dafin, o frunza de telina, 100 g hrean sau
trei lingurite saminta de mustar.
Mod de preparare
Ardeii bine spalati se taie in jumatati, pe lungime, se curata
de cotoare si seminte, apoi se cintaresc. Intr-o cratita 3 l, se pun
otetul, apa si toate ingredientele, afara de hrean si se acopera cu
capac. Cind lichidul clocoteste, se pun ardeii capia, citi incap, ca sa
intre bine in lichid, apoi se acopera si se lasa sa fiarba 2-3 clocote.
Dupa aceea se scot cu spumiera si se pun intr-o cratita, acoperiti,
continuindu-se la fel, pina cind se termina toata cantitatea. Se asaza
apoi in trei borcane de cite 1 l fiecare sau intr-un borcan de 3 l. Dupa
ce ardeii s-au asezat pina la jumatatea borcanului, se toarna circa
1/2 din lichid,
...
Read more »
Views: 11956 |
Added by: leo |
Date: 2011-04-27
|
|
CURCAN UMPLUT
Ingrediente
Un curcan de cca 2 kg (gata taiat), 100 g orez, 50 g unt, 3 oua, 80
g ceapa, piper, patrunjel, marar, 1 kg castane, sare, ienibahar, 50 ml
rom, pipota si ficatul a 2-3 pui.
Mod de preparare
Numai puiul de curcan se poate pregati umplut, deoarece are
carnea frageda.Umplutura se prepara astfel:se taie pipota cit se poate
de marunt.Ceapa si pipotele se pun intr-o craticioara de 1 1/2 l,
impreuna cu untul sau untdelemnul si orezul, se calesc 2-3 minute la
foc mic, amestecind mereu, ca sa nu se rumeneasca, apoi se sting cu 1/2
l apa fierbinte, potrivindu-se gustul cu 1/2 lingurita cu sare si o
frunza de telina, fierbinte, la foc mic, acoperite, pina scade lichidul
si orezul este moale.Cind orezul s-a racit, se adauga ficatul crud,
taiat marunt sau trecut prin sita de sirma, ouale intregi, un virf de
cutit sau de lingurita cu
...
Read more »
Views: 11541 |
Added by: leo |
Date: 2011-04-27
|
|
FRIPTURA DE PESTE
Ingrediente
1 kg peste (crap, palamida, somn etc.), 100 ml untdelemn, 200 g
zarzavat (morcov, patrunjel, telina, ceapa), sare, piper.
Mod de preparare
Pestele curatat de solzi, intestine, brahii, se asaza intr-o
cratita sau tava, intreg sau taiat in bucati (pe grosime), pe un soclu
de zarzavat, se presaracu un virf de cutit cu piper si se unge bine cu
untdelemnul.In tava se pun 4-5 linguri cu apa si 1/2 lingurita cu
sare.Tava se introduce in cuptor, la foc mijlociu, unde se lasa 30-40
minute, stropindu-se pestele din cind in cind cu sosul din tava, cu
care se va sara; pestele se intoarce ca sa se rumeneasca uniform si se
completeaza lichidul cind scade.Se serveste cu garnitura de orez, cu
cartofi, salate, etc.
ICRE DE PESTE
Ingrediente
50 g i
...
Read more »
Views: 11752 |
Added by: leo |
Date: 2011-04-27
|
|
Views: 44886 |
Added by: leo |
Date: 2011-04-27
|
|
MAIONEZA
Ingrediente
200 g untdelemn, galbenusuri de ou, 1-2 lingurite zeama de lamiie
sau o lingurita de mustar .
Mod de preparare
Se obtine prin emulsionarea untdelemnului cu galbenusul de ou in
particule foarte mici, prin batere rapida, formind o masa cremoasa. Se
poate prepara numai din galbenusuri crude, compozitia fiind mai moale
cu aspect unsuros sau din galbenusuri crude si galbenusuri fierte tari,
in proportie de un galbenus fiert si unul crud, sau unul fiert si doua
galbenusuri crude , obtinindu-se o compozitie mai
consistenta.Untdelemnul trebuie tinut la temperatura bucatariei, 2-3
ore , inainte de prepararea maionezei.Chiar de la inceput, se adauga la
galbenusuri 1-2 lingurite cu zeama de lamiie care ajuta untdelemnul sa
se emulsioneze rapid, evitind astfel taierea (separarea
untdelemnului).In loc de zeama de lamiie, se poate pune o lingurita
...
Read more »
Views: 40874 |
Added by: leo |
Date: 2011-04-27
|
|
ALIVENCI MOLDOVENESTI
Ingrediente
1 l lapte, 300 g malai grisat, 1/2 kg brinza de vaci, 1/4 l
smintina, 100 g unt, 50 g faina, 4-5 oua, o lingurita cu virf sare.
Mod de preparare
Intr-un lighenas sau ceaun de 3 l se pun laptele, untul, sarea
si se fierbe (fara a afuma laptele). La primul clocot se adauga
malaiul, amestecind ca sa nu se formeze cocoloase. Se ingroasa in cca. 5
min. dupa care se ia de pe foc. Cind e aproape rece se adauga brinza
maruntita, smintina, galbenusurile, faina si se amesteca. Se amesteca
apoi cu albusurile batute spuma. Compozitia se pune intr-o tava (unsa cu
margarina si tapetata cu faina) si se da la cuptor 40-50 min. Se taie
in patrate si se servesc calde, cu smintina.
ARDEI UMPLUTI CU CARNE
Ingrediente
6-8 arde
...
Read more »
Views: 10842 |
Added by: leo |
Date: 2011-04-27
|
|
Aperitive(meniuri)
APERITIV DIN BRINZA DE BURDUF
Ingrediente
1/2 kg brinza sau cas de oaie proaspat, 50-100 ml bere, 100 ml
smintina, 4-5 sardele, chimen, ceapa, sare.
Mod de preparare
Brinza se marunteste cu furculita, casul se trece prin masina
de tocat, se adauga berea, smintina, sardelele, o lingurita rasa de
chimen macinat si ceapa rasa; compozitia se amesteca bine si se sareaza
dupa gust. Compozitia se serveste in aceeasi zi, aranjata pe platou,
ornata cu masline si gogosari.
APERITIV DIN BRINZA DE VACI
Ingrediente
1/2 kg brinza de vaci, 150 g smintina proaspata groasa, chimen,
ceapa
Mod de preparare
Brinza se freaca bine cu
...
Read more »
Views: 37098 |
Added by: leo |
Date: 2011-04-27
|
|
|